Rujan u domu

Objavljeno: 23.09.2024

Rujan je mjesec adaptacije učenika, posebno onih koji u dom dolaze prvi put. Valja se prilagoditi na novi grad, nove životne i radne uvjete, prihvatiti neka nova pravila, steći nove prijatelje… Stoga brojne aktivnosti u domu imaju za cilj upravo adaptaciju učenika.

Jedna od prvih aktivnosti za nove učenike je šetnja Pulom, uz obilazak značajnih dijelova grada (Giardina, Gradske knjižnice, Istarskog narodnog kazališta…) do nezaobilaznih antičkih građevina koje su simbol Pule i svjedok njene bogate i dugovječne povijesti. Ove godine učenike su vodili u obilazak odgajateljica Karmen i odgajatelj Miran, koji je po struci prof. povijesti. Tako smo imali priliku čuti burnu povijest amfiteatra, poprište gladijatorskih bitaka, ali i drugih zabanvih igara i događanja, sve do današnjih kulturnih evenata. Popeli smo se na Kaštel, najviši vrh grada, s prekrasnim pogledom na pulski zaljev. Jednim od brojnih stuba spustili smo se na Forum, središte stare Pule, prošetali do Zlatnih vrata (Slavoluk Sergijevaca) pa do Giardina. Šetnja je završila sladoledom, što nas je najviše razveselilo!

U domskom atriju održana je priredba dobrodošlice, što je prilika za međusobno upoznavanje novih i starih učenika, zajedničku svirku, pjesmu i igru. Na gitari nam se predstavila Gloria Kevrić odsviravši krasan instrumental (“Take five”). Pjesmicu namijenjenu novim učenicima sročio je Dino Guštin, Glazbena sekcija je nakon “Četrnaest palmi” podsjetila da  “Za ljubav treba imat dušu”, uz pratnju – gitara, Marko Grbac i klavijature , Pulić Borna. Posljednju skladbu “A ti još plačeš” (iako ove godine nije bilo uplakanih prvašića) zajednički su izveli, uz gitare, Marko Grbac i odgajatelj Miran Ribarić. Glazbeni segmenti bili su isprepleteni zanimljivim igrama dviju ekipa, Zelenih i Crvenih, sastavljenih od novih i starih učenika. Gledali smo lov na balone, nabacivanje koluta, okretanje čaša, guranje kutije, utrku u vrećama, vodenu štafetu… uz obilje smijeha i zabave. Na kraju smo se počastili fritulama, voćem i sokovima.

Pored toga u rujnu se održavaju, možda ne tako zabavna, ali vrlo korisna interaktivna predavanja i radionice “Higijena i zdravlje u domu” (kako u domu brinuti o higijeni, donositi zdrave odluke, formirati zdrave navike, uz poseban osvrt na mentalnu higijenu i to kako se u domu osjećati dobro, biti zadovoljan sa sobom i drugima), “Nemoj biti žrtva” (osnaživanje novih učenika i prevencija vršnjačkog nasilja)… Tu su i sastanci odgojnih grupa s ciljem predstavljanja i upoznavanja učenika te što uspješnijeg uključivanja u domsku zajednicu.

Za sada smo zadovoljni adaptacijom i snalaženjem učenika u domu, a najbolje nas tek čeka! Dragi naši svi, uključite se u sve pametno i dobro što se u domu dešava, jer dom nije samo vaš smještaj, dom je vaš život i to u veoma osjetljivom razdoblju, kada se mijenjate i formirate u zrele i zadovoljne mlade ljude!